På Novo Nordisk kontoret er der henover året en række fridage – nogle er faste og andre er valgbare. Det fungerer på den måde at Gert i løbet af et år kan vælge to af de valgbare og blot holde fri på de faste. Ved et hurtigt kig på Marcus skolekalender kan det konstareres at der ikke helt er sammenfald alle steder, men det får vi nok til at lykkes så vi kan tage på ture sammen  familien.

I dag er en fast fridag da det er Ganesh Charturthi – altså en fejring af Ganesh. Han er Gerts (foreløbige) favoritgud  da han er gud for intellektet og ødelæggeren af forhindringer samt det onde. Han bruges og tilbedes når der skal i gang med noget nyt. Han står for viden, visdom, succes og rigdom. Det er super gode og relevante ting for hele familien Kethmer så der kommer nok til at stå en Ganesha ved huset. I øvrigt blev vores nye bil leveret med en Ganesha allerede sat op på instrumentbrædtet.

Gangadhar hentede mig kørte mig rundt til forskellige steder hvor der var gang i lidt. Først kørte vi til et lidt rigere kvarter hvor en af vejene var spærret af og et midlertidigt temple var sat op. De var stadig ved at arrangere det hele og det blev kun til et par snig-fotos.

Derefter kørte vi til Inner Circle i Whitefield som er en cirkelrund offentlig park hvor der tidligere har været større Ganesh arrangementer. Setup var ikke stor (i år) men en tuk-tuk var blevet shinet op og pyntet så Ganesh kunne sidde med overflødighedshornet af frugt ved hans fødder og kigge ud når han ville blive kørt rundt. Den flinke mand tændte røgelse og Gert fik mulighed for at gøre de rette bevægelser – gribe røgelsensrøgen og tage hånden henover hovedet. Som gestus fik Gert en bindi – en rød plet i panden. I samme park blev der i øvrigt – og selvfølgeligt her i landet – spillet lidt cricket.

Næste stop var nærmeste Ganesh temple – ikke langt fra Oakwood – hvor der var en lang kø for at komme ind. Det er både et helligt sted og en attraktion på samme tid med kommercielle muligheder. På vejen ud af templet fik de besøgende en rød bindi og fra en krukke med blade lidt vand i håndfladen som de drak.

Fra boderne blev der solgt Ganesha i mange forskellige størrelser og udformninger. De var alle af ler og de fleste bemalet mens andre så mere “økologiske” og vandmiljøvenlige ud. De var alle ret flotte og festlige.

Der blev solgt godt af dem, men Gert valgte (efter råd fra Gangadhar) at vente med selv at afskaffe en Ganesha. Priserne er høje på selve dagen og om et par dage langt lavere. De små var lige til at putte i rygsækken mens der skulle mere kreativitet til når en større skulle transporeres på scooteren. Op, ud i trafikken og afsted . . . kun lidt imod retningen.

Om et par dage er det tradition og skik at gå i procession med Ganesha figurerne og nedsænke dem i vand. Konkret vil det være i den nærliggende større sø/reservoir. Da de er lavet af ler går de i opløsning selv efter et døgns tid.

Advertisement